donderdag 29 augustus 2024

Tarotkaart De Duivel: Ben ik genoeg?

 


De tarotkaarten van De Dood en De Duivel zijn kaarten die mensen die nog niet zo bekend zijn met tarot moeilijk of eng vinden. Dit komt omdat ze over diepmenselijke ervaringen gaan die heel lastig kunnen zijn voor ons ego. De ervaring die bij De Duivel hoort is het gevoel of de gedachte dat je niet genoeg bent of hebt. Deze overtuiging zit vaak diep verweven in zowel onze cultuur als onze identiteit. 

Als we als kind negatieve ervaringen hebben - een ouder kan bijvoorbeeld boos worden, omdat je iets deed wat niet mag of andere kinderen pesten je - dan hebben we nog niet de mogelijkheid om te denken: het ligt aan hen, zij doen iets wat niet in de haak is. Als kind nemen we dan onbewust de overtuiging aan: er is iets mis met mij, ik ben niet genoeg, daarom overkomt mij dit en verdien ik dit. Dit is een volledig onbewust proces waar we bijna geen invloed op hebben.

Daarom groeien we op met een diepgewortelde overtuiging: ik ben niet genoeg en daarom verdien ik ook niet genoeg. Ons ego gaat daarom op zoek naar ervaringen en dingen die deze leegte kunnen vullen, bijvoorbeeld eten, alcohol of roken, maar het kan ook waardering, status, liefde of succes zijn dat van buitenaf komt. Het ego zal alleen nooit genoeg krijgen, omdat de diepste overtuiging blijft: ik ben niet genoeg.

Al je verlangens komen hieruit voort. Ik heb bijvoorbeeld lang naar succes gestreefd. Ik wilde graag werk doen wat waardering en status opleverde, zodat ik eindelijk kon voelen dat ik genoeg ben. Vorig jaar wijdde ik er zelfs mijn hele jaar aan om succes op te bouwen. 

Een oefening die ik toen deed heeft mij heel erg geholpen. Ik vroeg me af: hoe ben ik nu al succesvol? Op welke gebieden beleef ik al wel succes? Ik kwam tot de conclusie dat ik heel tevreden ben over hoe ik met mijn psychische kwetsbaarheid omga. Ik ben behoorlijk neurodivergent en heb een succesvol leven opgebouwd dat bij mij en mijn hersenen past.

Deze oefening van 'Hoe heb ik nu al genoeg van...?' werkt voor alles. Bijvoorbeeld: hoe heb ik nu al genoeg geld? Ik heb genoeg geld om eten te kopen, te wonen en leuke kleren te kopen. Wil je iets groters manifesteren? Hoe kun je aan geld komen om dat te financieren? Soms krijg je dan spontaan een extraatje van iemand of kun je iets verkopen op marktplaats om geld te krijgen voor wat je wilt. 

Waar wil jij graag genoeg van hebben? Hoe ervaar je dit al (in het klein) in je leven van nu? Als je dit toepast op alles wat je verlangt, zul je zien hoe snel je leven verandert. Alleen wat er echt is veranderd ben jijzelf. Jij hebt je overtuiging van 'Ik ben niet genoeg' aangepakt en ervaart daardoor meer voldoening, liefde en succes. Ik vond het verbazingwekkend hoe weinig moeite en aanpassing het kostte om dit te ervaren. 

Probeer jij deze oefening ook eens uit? Laat me weten hoe het voor jou ging! In de video van vandaag deel ik mijn top 5 favoriete Duivel kaarten:



dinsdag 27 augustus 2024

De Oermoeder omarmen

 


Bijna direct toen ik wist dat ik zwanger was, wist ik ook dat ik zoveel mogelijk tijd met mijn kind wilde doorbrengen. Dit verlangen kwam van diep in mij, hoewel mijn ego schreeuwde dat het graag status wilde hebben in de vorm van een goedbetaalde baan. Toch was de stem van mijn ziel sterker. Ik werd thuisblijfmoeder.

Dit was geen gemakkelijke keuze. Ik moest 24/7 voor mijn zoon zorgen, terwijl ik ook last had van terugkerende depressies en chronische vermoeidheid, zoals je in mijn boek Dit is niet wie ik ben kunt lezen. Ik had al mijn energie nodig voor de zorg voor mijn gezin en mezelf. 

Voor mijn spirituele proces is het heel erg belangrijk geweest om mijn Vrouwelijke Ik te omarmen, net als mijn vrouwelijke lichaam. Ik ben opgegroeid met een mannelijke God en Jezus, een mannelijke leraar. Ik had weinig voorbeelden in mijn omgeving van vrouwen die in hun kracht staan. Daarom ben ik er zoveel mogelijk over gaan lezen.

Aan het begin van mijn spirituele ontwikkeling deed ik eens een meditatie en kwam onverwacht in verbinding met de Oermoeder, die zichzelf Asherah noemde. Dit was een hele intense ervaring. Ik had nog nooit gehoord van een Moedergodin en wilde graag meer over Haar leren.

Afgelopen week heb ik het boek The Sophia Code van Kaia Ra gelezen. Hierin channelt Kaia Ra verschillende godinnen zoals Isis, Hathor, Moeder Maria en Maria Magdalena. Uit de tekst blijkt dat al deze godinnen ook sterfelijke vrouwen zijn geweest, die geleerd hebben om in hun kracht te staan en hun Ware Zelf te belichamen. 

Dit vind ik heel erg inspirerend. The Sophia Code is verder nogal spiritueel en geeft weinig praktische aanwijzingen hoe we onze eigen energie kunnen belichamen. Onze soevereine kracht wordt vrouwelijk genoemd, maar volgens mij maakt het niet uit hoe je het noemt. Het maakt ook niet uit of je deze energie uitdrukt in een vrouwelijk, mannelijk of intersekse lichaam. Het feit is dat deze energie heel lang onderdrukt is geweest. 

Het is heel belangrijk om in je lichaam te voelen wat voor keuzes goed zijn voor jou persoonlijk. Alleen jij kunt dit voelen. Voel je bijvoorbeeld opluchting als je aan een keuze denkt of juist kramp in je maag? Het vergt wel moed om door te zetten als je keuzes wilt maken die misschien niet zo populair zijn of je geen status opleveren. 

Zo is mijn keuze voor het thuisblijfmoederschap verre van populair en krijg ik er ook nauwelijks waardering voor. Toch weet ik dat dit de beste keuze is voor mezelf en mijn gezin, dus ik zet door. Mijn ego kan blijven schreeuwen dat ik ook buitenshuis zou moeten werken. Ik weet dat mijn ziel andere plannen heeft. 

In de video van deze week vertel ik meer over de Oermoeder, het boek The Sophia Code en het orakeldeck The Weavers Oracle



donderdag 22 augustus 2024

De voordelen van meditatie

 


Sinds 4 jaar mediteer ik vrijwel elke dag, meestal zo'n 20 minuten. Soms wat langer, soms wat korter. Ik wilde dat ik hier eerder mee begonnen was, want het helpt mij heel erg om mentaal gezond te blijven! Ik ben begonnen tijdens de eerste coronalockdown. Er werd toen online een meditatie gedaan op Facebook om samen licht te sturen naar iedereen die te maken had met corona en de gevolgen ervan. Ik voelde meteen de liefde stromen vanuit mijn hart en had een geweldige ervaring.

Vanaf toen ben ik elke dag gaan mediteren. Sommige mensen hebben allerlei buitenzintuiglijke ervaringen als ze mediteren, maar ik voel me dan juist heel erg geaard in mijn lichaam. Ik voel de levendigheid in mijn lijf van mijn tenen tot mijn kruin. Ook voel ik vaak tintelingen in mijn kruin- en derde-oogchakra's. Het gaat er voor mij niet om om mijn lichaam te ontvluchten, maar om er juist dieper in te zakken.

Voor mij gaat meditatie ook niet om je hoofd leegmaken en geen enkele gedachte meer hebben. Ik gebruik mijn mindfulnessmomentje vaak juist om extra diep na te denken over dingen die spelen in mijn leven op dat moment. Zo kom ik tot nieuwe inzichten en krijg ik vaak de beste creatieve ideeën. 

Soms luister ik gewoon naar een rustgevend muziekje, maar ik vind de geleide meditaties van Steve Nobel ook heel fijn. Wat ook een aanrader is om je een meditatie op te nemen met je eigen stem en er daarna rustig naar te luisteren. Dit kan heel ontspannend zijn.

De voordelen van meditatie merkte ik vrijwel direct. Ik voel me rustiger gedurende mijn dag, wat er ook op mijn pad komt. Ik weet dat ik altijd weer kan terugkeren naar het rustige gevoel tijdens mijn meditatiemomentje na het avondeten. Het is iets wat niet tastbaar is, maar wel heel echt aanvoelt. Ik heb gemerkt dat ik neutraler op tegenslag kan reageren en eerder oplossingen vind voor problemen.

Ik raad dus van harte aan om elke dag of een paar keer per week te gaan mediteren. Ben jij er al aan begonnen? Hierbij deel ik één van mijn eigen meditaties die je zo vaak kunt luisteren als je wilt. Laat me vooral weten wat je ervan vond!



dinsdag 20 augustus 2024

De complete tarotgids van Dr. René Argonijt

 


Ik won 'De complete tarotgids' geschreven door Dr. René Argonijt bij Mireille Weet Meer en ontving het boek van uitgeverij Hajefa. Ik vind het altijd interessant om iemand anders interpretatie van de tarot te lezen en las het boek van begin tot eind. Je zou deze gids ook kunnen gebruiken als referentiemateriaal voor je Rider-Waite-Smith Tarot. 

Dr. Argonijt heeft een hele andere interpretatie van de tarot, vooral als het gaat om de Grote Arcana of de hofkaarten. Hij leest de kaarten veelal voorspellend, wat ik helemaal niet doe. Ook werkt hij met omgekeerde kaarten die een andere interpretatie hebben dan rechtop. Dit doe ik ook niet. Ik merkte bijvoorbeeld dat de omgekeerde interpretatie van de Dood, de Toren en de Duivel mijn interpretatie rechtop van die kaarten is. De hofkaarten ziet hij als verschillende persoonlijkheden die in anderen of in jezelf kunnen voorkomen en die vaak goede én slechte eigenschappen laten zien. Ik interpreteer de hofkaarten vaak vooral positief.

Wat het boek voor mij de moeite waard maakt zijn de overdenkingen die na elke kaart volgen. Hierin komt de levensvisie van Dr. Argonijt heel sterk naar voren. Hier kan ik het heel vaak wel mee eens zijn, dus ik vind het interessant dat hij dan zo'n andere manier van de tarot lezen heeft. De overdenkingen voegen echt veel toe aan hoe je over een kaart kunt nadenken.

Fijn aan dit boek is dat je voor elke kaart - Grote én Kleine Arcana - 4 bladzijdes uitleg krijgt. Het is een heel compleet boek en zeer geschikt voor beginners. Het boek is vanaf nu beschikbaar in de MiniSpiriBieb.

Bekijk in deze video wat mijn eigen interpretatie van de kaarten is:



donderdag 15 augustus 2024

Gematigdheid: water bij de wijn doen

 


De tarotkaart Gematigdheid of ook wel Matigheid vond ik in het begin van mijn tarotreis moeilijk te duiden. Het is een begrip wat we tegenwoordig niet vaak meer gebruiken. Ik dacht eerst vooral aan drankreclames en de slogan 'Geniet met mate'. Ergens te veel van is nooit gezond, net als ergens te weinig van. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen dingen die gezond zijn en dingen die heel lekker en leuk zijn, maar niet zo gezond voor je. Het is een dynamisch proces van het balanceren van tegengestelde krachten.

Het gezegde 'Water bij de wijn doen' komt bij me op als ik aan de kaart Gematigdheid denk. Je wilt graag genieten van een glaasje wijn, maar doet er water bij om het effect wat af te zwakken. Als je te hard gewerkt hebt, heb je rust nodig. Als je te veel gegeten hebt, is het goed om een tijdje te vasten. Als je veel zit tijdens je werk, is een wandeling met de lunch heel gezond. 

Zo is helen en genezen ook een thema van Gematigdheid. Als je te veel hebt of hebt gedaan van het ene, heb je meer nodig van het andere om weer tot balans te komen. Het gaat hier om het bereiken van balans binnenin. Omstandigheden lijken zich buiten je te bevinden, maar het gaat om hoe je ermee omgaat vanbinnen. 

Ons lichaam is altijd bezig met een dynamisch proces om opnieuw balans te vinden, wat er ook gebeurt. Het kan zijn dat je langere tijd lichamelijke klachten ervaart, maar ook dan gaat het erom hoe je dan je wereld invult. Kun je een nieuwe balans vinden in de situatie? Wat lukt nog wél? Waar moet je misschien afscheid van nemen?

Als voorbeeld voor hoe de kaart Gematigdheid een rol speelde in mijn leven, geef ik in de onderstaande voorbeeld van mijn chronische vermoeidheid. Ik had daar jaren lang last van en moest een nieuwe manier van leven vinden die beter paste bij mij en mijn lichaam. Dat ging met kleine stapjes en blijft nog steeds een oefening voor mij. Hoor er meer over in deze video: 




dinsdag 13 augustus 2024

Dit is niet wie ik ben

 


Vorig jaar kwam mijn eerste boek 'Dit is niet wie ik ben - Wat mijn depressies mij leerden' uit. Hierin vertel ik over mijn terugkerende depressies en hoe ik leerde meer te vertrouwen op mijn intuïtie en lichaam. Achteraf gezien vind ik de titel heel toepasselijk, want ik schrijf vooral over hoe ik zo graag 'normaal, sociaal en spontaan' zou willen zijn. Het feit is alleen dat ik nogal een einzelgänger ben en houd van routine. 

Vroeger al hield ik van knutselen op mijn kamer en lekker lezen met een boekje in een hoekje. Dit kon ik gerust uren en dagenlang doen zonder behoefte te hebben aan vrienden. Toch kreeg ik vaak te horen dat ik vaker naar buiten zou moeten willen en meer met andere kinderen zou moeten spelen. Ook zag ik om me heen dat anderen wel vaak speelafspraakjes hadden en veel met elkaar bespraken. 

Wat je om je heen ziet wil je ook graag zijn als kind. Daarom heb ik ergens het beeld opgedaan dat ik ook 'sociaal en spontaan' zou moeten zijn. Ik bestudeerde anderen hoe ze spraken en gebaarden. Ook leerde ik standaardzinnetjes te gebruiken voor verschillende sociale situaties. 

Sociaal zijn kost mij dus heel veel energie, omdat ik bewust probeer me te gedragen zoals van me verwacht wordt. In het boek beschrijf ik ook hoe ik het eerste autismediagnosetraject in ging. Ik kreeg toen van de psychiater te horen dat ik geen autisme kon hebben, omdat ik hem aankeek en lachte om zijn grapjes. Dit was echter maskeergedrag. Ik heb wel degelijk veel moeite met sociale situaties.

Pas dit jaar op mijn 43e heb ik eindelijk de bevestiging dat ik autisme heb. Er is een last van me af gevallen. Ik kan gewoon mezelf zijn en niet meer proberen 'sociaal en spontaan' te zijn. Ik ben ik en als ik eens bot of direct uit de hoek kom, is dat niet om opzettelijk kwetsend te zijn. 

Ik vermaak me prima thuis met lezen, bloggen en knutselen. Vaak is niet direct duidelijk wat een ander daaraan heeft, waardoor mensen het niet echt begrijpen waarom ik zo graag thuis ben en van mijn routine geniet. Toch haal ik er heel veel voldoening uit en verveel ik me echt nooit. Met deze en mijn andere blog hoop ik anderen te inspireren ook te vertrouwen op wat zij zelf willen en kunnen. Je lichaam geeft wel aan wat bij jou past, waar ik ook over schrijf in mijn boek. 

Een andere boekaanrader is 'De drie vragen' van Don Miguel Ruiz, waarover ik vertel in deze video:


'Dit is niet wie ik ben' en 'De drie vragen' zijn nu beschikbaar in de MiniSpiriBieb of bestel een gesigneerd exemplaar van Geeske's boek

donderdag 8 augustus 2024

Het symbool van de Levensboom

 

Levensboom met aquamarijn en sodaliet

Ik heb altijd al iets gehad met bomen. We hadden in de straat waar ik opgegroeid ben een kastanjeboom voor deur en achter in de tuin van de buren stond een boom die ik vanuit mijn slaapkamerraam zag. Ik kan het niet precies uitleggen, maar ik had altijd een speciale band met deze bomen, terwijl ik verder een echt stadsmeisje was.

Een paar jaar geleden kwamen wij in Haren, Groningen te wonen. We hadden maar een klein appartement, maar vlakbij was het Scharlakenbos. Ik heb daar heel wat uurtjes doorgebracht en heb een liefde voor wandelen daar opgedaan. Nu wonen we in Winsum en hebben we vooral veel weilanden om het dorp heen. Toch is het me gelukt om een klein stukje bos te vinden bij Potmaar. Ik loop daar graag een paar keer per week.

Toen ik al volwassen was kwam ik in aanraking met het symbool van de Levensboom en was meteen gefascineerd. De wortels van de Levensboom staan voor goed geaard en nuchter zijn met je beide benen op de grond, terwijl de takken tot in de hemel reiken en staan voor de doelen en dromen die je wilt bereiken, maar ook je band met de spirituele wereld. De boom staat dus ook voor volledig mens zijn en tegelijkertijd goddelijk zijn.

De Levensboom wordt vaak in verband gebracht met de Moedergodin, bijvoorbeeld Gaia of Asherah. De boom is altijd een vrouwelijk symbool geweest, zelfs in het verhaal van Odin die zichzelf ophangt aan de Levensboom. Eigenlijk duidt dit verhaal erop dat Odin zijn geheime kennis leerde van de Grote Godin. 

De Levensboom duidt ook op onze verbinding met de natuur. Wandelen in het bos - ook wel bosbaden genoemd - is heel gezond voor ons vanwege alle stofjes die de bomen uitscheiden. Bomen kunnen langer leven dan mensen en we kunnen veel van hen leren. Een tip als je hier meer over wilt leren is het boek 'Het verborgen leven van bomen' van Peter Wohlleben.

Tijdens de 10 jaar dat ik een webshop had met edelstenen en sieraden heb ik heel wat Levensbomen gemaakt: dromenvangers, kettinghangers en oorbellen. Een aantal daarvan heb ik nog over en vind je op mijn marktplaatsaccount. Wil je ze graag in het echt bekijken? Bel dan even aan bij Munstertil 17 in Winsum.

Bekijk in de onderstaande video wat ik allemaal maak en een flipthrough van de Tree Wisdom Cards:



zaterdag 3 augustus 2024

Je hart volgen

 


"Volg je hart!" wordt er vaak gezegd, alsof het iets heel eenvoudigs is, maar het is meestal helemaal niet zo makkelijk om te leven volgens je intuïtie. In 'The Power of the Heart: Laat je hart je gids zijn' van Baptist de Pape komen verschillende, bekende, spirituele leraren aan het woord over het belang van je hart volgen. Je intuïtie spreekt meestal vanuit je hart, maar je kunt het ook ergens anders in je lichaam voelen. Of soms weet je gewoon dat je iets niet of juist wel moet doen, maar kun je het niet beredeneren. Je hart fluistert, terwijl je rationele geest en de buitenwereld schreeuwen.

Het vergt moed om je hart te volgen en dingen te doen die op het eerste gezicht onlogisch lijken. Als je toch je intuïtie volgt en steeds kleine stapjes zet, volg je wat je ziel wil doen. Je ziel heeft een langetermijnvisie, die we met ons kleine ego niet kunnen overzien. Je emoties en gevoelens vertellen of je op de juiste weg bent of niet.

Alle mensen die hun hart volgen zeggen hetzelfde: het is belangrijk om dankbaar te zijn voor wat je hebt, om stilte op te zoeken, zodat je je innerlijke stem kunt horen en om authentieke oftewel zachte kracht te tonen zonder iemand anders te willen manipuleren. 

Dankbaar zijn kan moeilijk zijn als je in een moeilijke situatie zit of te maken hebt met verlies. Toch helpt het om iets te vinden waar je wel dankbaar voor kunt zijn. Toen ik heel depressief was en last had van chronische vermoeidheid zei ik tegen mezelf dat ik dankbaar was dat ik op de bank kon zitten of in bed kon liggen. Ik bedankte letterlijk de bank en het bed. Daardoor voelde ik me toch iets beter.

Dit kun je steeds meer uitbreiden door elke dag nieuwe dingen te vinden waar je dankbaar voor kunt zijn: dat er water uit de kraan komt, dat de koelkast vol met gezond eten zit of dat je rustig een kopje thee of koffie kunt drinken. Het lijkt simpel, maar het kan je hele dag veranderen.

Als je zo leeft vanuit je hart toon je zachte kracht. Je focust op dingen die ervoor zorgen dat je liefde, compassie en vriendelijkheid voelt, zowel voor jezelf als voor anderen. Je leven lijkt dan ineens heel anders, ook al heb je (nog) niet het huis, de baan of de partner die je wilt. Je voelt de liefde vanuit jezelf stromen en doet dingen die ervoor zorgen dat je je goed voelt. 

Het wordt steeds minder belangrijk wat anderen vinden of verwachten. Je hoeft alleen maar je intuïtie te volgen en te genieten van elke stap die je zet op je eigen pad. De buitenwereld blijft tegen je schreeuwen wat je wel of niet zou moeten doen, maar je kunt zelf kiezen wat bij jou past, ook als anderen dat niet begrijpen. 

'The Power of the Heart' is nu verkrijgbaar in de MiniSpiriBieb. Een andere aanrader zijn de Zachte Kracht Kaarten. Ik laat beide aanraders zien in deze video:



donderdag 1 augustus 2024

Lughnasadh: Wat oogst je en wat offer je?

 


Vandaag is het Lughnasadh, ook wel Lammas genoemd. Dit is het eerste oogstfeest van het jaar, waarbij het graan centraal staat wat we nu kunnen oogsten. Figuurlijk gesproken kun je ook stilstaan bij wat je tot nu toe kunt oogsten van wat je gedaan hebt dit jaar. Welke doelen heb je nagestreefd en hoe ver ben je met het manifesteren van deze doelen?

Naast oogsten staan we er ook bij stil wat we geofferd hebben om hier te komen. Waar moest jij afscheid van nemen in figuurlijke of letterlijke zin? Vaak wil onze ziel iets, maar moeten we daarvoor onze egoverlangens opzij zetten. 

Zo is dit jaar gebleken dat mijn ziel vrijheid en creativiteit één van de belangrijkste dingen vindt. Mijn ego zou graag meer geld verdienen en meer status willen hebben in de vorm van een duidelijke baan, maar dit staat mijn vrijheid en creativiteit in de weg. Ik moet dus het verlangen naar financiële zekerheid opgeven om vrij te kunnen leven volgens mijn intuïtie. 

Welke doelen wil je nog meer realiseren dit jaar en wat ben je bereid hiervoor op te offeren? Je kunt ook een offer van stenen, bloemen, voedsel of wijn leggen op een 'altaar' in de natuur. Spreek daarbij uit wat je graag zou willen manifesteren en wat je daarvoor laat gaan. 

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken bij het streven naar je doelen? Dan kun je ook een self-care kaartlegging aanvragen bij Geeske. Ze trekt 1 orakelkaart en 3 tarotkaarten voor een mooie boodschap ter ondersteuning. 

In de onderstaande video geeft Geeske een collectieve self-care reading voor iedereen die dit op dit moment leest of kijkt:



De Toren: crisis of bevrijding?

  De tarotkaart de Toren is één van mijn minst favoriete kaarten uit het hele deck. Dat komt waarschijnlijk door hoe ik geleerd heb de kaart...