vrijdag 12 juli 2024

Review van Kijken door de ogen van een ander

 


Ik las deze week Kijken door de ogen van een ander, De Japanse kunst van Compassie van Erin Niimi Longhurst. Erin heeft een Britse vader en een Japanse moeder en heeft van beide culturen wat meegekregen. Ze schrijft in dit boek hoe de Japanners omgaan met elkaar en hun omgeving en dat is heel anders dan hoe wij Nederlanders daarmee omgaan.

Hier zijn mensen vooral op zichzelf en hun eigen familie en vrienden gericht. Als we iets doen voor een ander zijn we vaak toch bezig met: wat haal ik er zelf uit? We verwachten een complimentje of bedankje als we iets aardigs doen.

De Japanners leren om van de ander uit te gaan. Hoe kun je iemand anders blij maken, ook als dit een vreemde is? De hele Japanse maatschappij is hierop gericht. Ook zorgen Japanners heel goed voor hun omgeving. Ze laten alles schoon en opgeruimd achter en dit wordt hen al op de kleuterschool geleerd.

Wij kunnen daar nog heel veel van leren! Veel van wat in dit boek staat is direct toepasbaar. Je huis opgeruimd en netjes houden, niet alleen zorgen dat je familie of vrienden een leuke dag hebben, maar ook eens glimlachen naar een vreemde of hun koffie voor ze betalen. 

Er staan verschillende praktische tips in dit boek, maar ook recepten en hoe je een kraanvogel vouwt. Je krijgt daardoor een klein inkijkje in het Japanse leven, wat het boek heel interessant maakt. Om meer compassie te tonen op de Japanse manier zullen we wel onze hele manier van kijken naar de wereld moeten aanpassen, wat natuurlijk niet in één dag te doen is. 

Over je perspectief verschuiven schreef ik gisteren deze blog. Misschien vind je dat ook interessant.

Het boek 'Kijken door de ogen van een ander' zal binnenkort beschikbaar zijn in de MiniSpiriBieb in Winsum. Het boek is ook beschikbaar in de openbare bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De Toren: crisis of bevrijding?

  De tarotkaart de Toren is één van mijn minst favoriete kaarten uit het hele deck. Dat komt waarschijnlijk door hoe ik geleerd heb de kaart...