dinsdag 16 juli 2024

Review van We zijn God niet

 


Ik ontving 'We zijn God niet' van uitgeverij Lannoo Campus. In dit boek pleiten Myrrhe van Spronsen en Jim van Os voor meer samenwerking tussen behandelaar en patiënt in de ggz. Zowel de behandelaar als de patiënt heeft zijn eigen ervaring en het is belangrijk om dit mee te nemen in de behandeling. 

Psychische klachten zijn vaak heel ingrijpend en intens. Omdat het binnenin je hoofd afspeelt is het vaak heel moeilijk om er met anderen over te praten. Als een ander geen depressie, angst of psychose heeft meegemaakt is het moeilijk om er woorden aan te geven. Daarom is het belangrijk om ervaringsdeskundigen in de ggz te hebben.

De context waarbinnen de klachten ontstaan is ook belangrijk. Alles wat je hebt meegemaakt in het leven speelt mee bij een psychische kwetsbaarheid. Omdat bijna alle mensen moeilijke dingen meemaken en daar op een bepaalde manier op reageren zijn psychische klachten vrij normaal. Het betekent dat je een mens bent. Kwetsbaarheid geldt niet voor een aparte categorie mensen.

De schrijvers pleiten voor meer cocreatie in de ggz. Omdat bijna 20% van de mensen ooit te maken krijgt met psychische klachten en er maar 8% geholpen kunnen worden in een een-op-een-traject zou het beter zijn in groepen te werken. De emotionele band die je aangaat met de behandelaar en andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten is het belangrijkste in een hersteltraject.

Het is ook belangrijk om het zelfherstellende vermogen van patiënten aan te spreken. Iedereen heeft dit vermogen, maar mensen mogen op dit moment nog niet kiezen welke behandeling ze graag willen hebben. Er wordt nu nog vooral ingezet op medicatie en therapieën die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Symptoombestrijding lijkt belangrijker te zijn dan een manier van leven vinden die past bij de patiënt. De schrijvers spreken van het 'goede leven' en 'je ding kunnen doen', wat misschien wat vaag klinkt, maar waar iedereen wel een eigen idee van heeft.

Het boek is interessant voor professionals in de zorg, maar kan ook interessant zijn als jij te maken hebt gehad met psychische klachten. Een nadeel van dit boek kan zijn dat er veel jargon en academische taal gebruikt wordt, waardoor het mogelijk minder makkelijk te lezen is als je niet hoogopgeleid bent.

'We zijn God niet' is nu beschikbaar in de MiniSpiriBieb en je vindt het boek ook in de openbare bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De Toren: crisis of bevrijding?

  De tarotkaart de Toren is één van mijn minst favoriete kaarten uit het hele deck. Dat komt waarschijnlijk door hoe ik geleerd heb de kaart...