dinsdag 30 juli 2024

Review van Het verborgen leiderschap van oudste dochters

 


Ik ontving Het verbogen leiderschap van dochters geschreven door Aike Borghuis van uitgeverij Van Duuren Management. Ik ben zelf de oudste dochter in ons gezin en wilde wel lezen hoe je als volwassen vrouw leiderschap kunt tonen.

Aike Borghuis werkt veel met familieopstellingen en daaruit komt naar voren dat oudste dochters veel kenmerken met elkaar gemeen hebben. Ze nemen vaak veel verantwoordelijkheid, zijn plichtsgetrouw, werken hard en gaan lang door op doorzettingsvermogen en wilskracht, zijn zorgzaam en daarnaast zijn ze gewend om de dingen alleen te doen.

Deze kwaliteiten kunnen ook valkuilen worden als je altijd maar door blijft werken en eerst zorgt voor alle mensen om je heen, voordat je tijd en rust voor jezelf neemt. Ook vinden oudste dochters het vaak moeilijk om om hulp te vragen en hebben ze vaak het gevoel er alleen voor te staan. Door in de valkuilen te stappen kom je in een vicieuze cirkel terecht van steeds harder werken en steeds vermoeider raken.

In dit boek schrijft Borghuis dat veel oudste dochters leiderschapsposities innemen in organisaties, familiebedrijven en eigen ondernemingen. Ze stelt dat de meeste oudste dochters hiervoor gevraagd worden of dat ze zelf ervoor kiezen om ondernemer te worden. Dit vond ik nogal kort door de bocht. Als ik in mijn eigen omgeving kijkt, klopt dit al niet. Ik ken een aantal oudste dochters die gewoon werknemer zijn.

Oudste dochters tonen vaak wel leiderschapskwaliteiten, omdat ze gewend zijn om mee te helpen om voor hun broertjes en zusjes te zorgen. Hierdoor kunnen ze soms meer verantwoordelijkheid op hun schouders nemen dan gewenst of zich juist kleiner maken en weinig vertrouwen hebben in hun kunnen. Dit levert als volwassene problemen op. 

Het is belangrijk om je volwassen positie in te nemen als vrouw. Vaak ervaar je schuldgevoel als je voor jezelf begint te kiezen en dingen anders gaat doen dan je thuis gewend was. Borghuis stelt dat het normaal is om schuldgevoel te ervaren en dat het juist een goed teken is dat je je eigen keuzes begint te maken.

Ik herkende wel een aantal kwaliteiten en valkuilen als oudste dochter in dit boek, maar ik vond het leiderschap te letterlijk genomen. Je kunt ook leiderschap tonen in je gezin of als werknemer bij een bedrijf. Het boek leest wel makkelijk en sommige dingen worden een aantal keren herhaald, zodat je goed snapt waar het over gaat.

Het verborgen leiderschap van oudste dochters is binnenkort verkrijgbaar in de MiniSpiriBieb.


woensdag 24 juli 2024

De tarotkaart De Dood: transformatie en wedergeboorte

 


Zoals ik in deze blogpost al schreef kies ik elk jaar een tarotkaart bewust en een kaart willekeurig en werk dan een heel jaar met beide. Vorig jaar koos ik bewust de 6 van Staven, want ik wilde nu wel eens zakelijk succes manifesteren. In mijn beleving kon dit alleen slagen als ik daadwerkelijk ervoor kon zorgen dat ik maandelijks een inkomen zou verdienen.

De tweede kaart die ik willekeurig pakte na het schudden van de kaarten was de Dood. Nou, lekker dan! dacht ik meteen. De Dood lijkt toch te duiden op het eindigen van iets, hoewel ik de kaart ook vooral zie als transformatie en wedergeboorte. Ik kwam er gedurende het jaar achter wat ik moest loslaten.

Ik heb een aantal maanden vrijwilligerswerk gedaan bij een inloophuis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en wilde zo weer een beginnetje maken met werken buitenshuis. Zo kon ik kijken of het bij me paste en of ik het volhield. En helaas... ik hield het niet vol. Ik ben niet heel sterk in sociale situaties vanwege mijn autisme en moest stoppen met mijn werk, omdat ik weer burnoutverschijnselen had.

Aha! Dat moest ik dus loslaten: het idee van buitenshuis werken. Ik heb het al heel vaak geprobeerd en het gaat elke keer niet goed. Nu ik iets had geprobeerd wat ik echt graag wilde doen: mensen op een directe manier helpen, moest ik wel toegeven dat het idee in mijn hoofd niet overeenkwam met de werkelijkheid. Er was een transformatie nodig.

Ik ging naar nieuwe manieren zoeken waarbij ik toch van waarde kon zijn voor een ander. Ik maakte al video's en blog op www.geeskehogenhuis.nl en ging daarmee verder. Uiteindelijk ben ik ook deze blog begonnen, heb ik een Nederlands, spiritueel youtubekanaal én een MiniSpiriBieb! Ik kan ook mensen helpen op een iets indirectere manier die voor mij haalbaar is en waar een ander ook nog wat aan heeft. 

De Dood van mijn 'carrière' bleek toch weer het begin van iets nieuws, ook al kon ik dat nog niet goed zien vorig jaar. Pas dit jaar is het uitgekristalliseerd wat ik kan doen voor mijn blogs en youtubekanalen. Daarom zie ik de kaart van de Dood vooral als transformatie en wedergeboorte. Je moet of hebt iets moeten loslaten, maar er komt altijd weer iets nieuws voor in de plaats, ook al zie je niet direct in wat.

Durf jij daarop te vertrouwen?

Bekijk ook mijn top 5 favoriete Dood kaarten in deze vlog:



dinsdag 23 juli 2024

Mijn ervaring met de Godin Asherah

 


Vroeger ben ik opgevoed met de Bijbel, waarin er maar één God was. Thuis en op school lazen we de verhalen en ik vroeg me altijd al af: waarom hebben we een God en geen Godin? Toen ik een jaar of 15 was las ik voor het eerst Nevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley en ik was helemaal gefascineerd over die vrouwen die een Godin aanbaden. Later heb ik het boek herlezen toen ik 21 was en een zware tijd had in Frankrijk, waar ik een paar maanden zat voor mijn studie. Ik heb toen veel gebeden en wilde zo graag verbinding voelen met God/Godin, maar het lukte me niet.

Toen ik 32 was ontdekte ik de spirituele New Age beweging en las ik alles wat ik kon vinden over God, godinnen en engelen. In één van die boeken stond dat je iedereen een beschermengel heeft en dat je die om zijn/haar/hun naam kunt vragen in een meditatie. Dat wilde ik ook graag uitproberen, dus ik ging rustig zitten en vroeg: engel, wat is je naam? 

Diep vanbinnen hoorde ik een stem die zei: 'Asherah'. Ik kon het niet helemaal goed verstaan, dus vroeg of de stem het wilde herhalen. Toen hoorde ik: 'Aksara'. Ik ging ervan uit dat ik het de eerste keer verkeerd verstaan had en googelde de naam 'Aksara'. Ik heb namelijk de gewoonte om namen van mensen te googelen en erachter te komen wat ze betekenen. Mijn naam Geeske en ook mijn tweede naam Gerdine betekenen bijvoorbeeld beide 'sterke vrouw' in het Germaans.

Ik kwam erachter dat Aksara de overnietigbare of eeuwigdurende betekent. Het is één van de namen van God/Godin/De Bron in het Sanskriet. Ik was helemaal ondersteboven! Het leek erop dat ik diep vanbinnen contact had gemaakt met God! Het was een hele intense en diepe ervaring.

Weer een aantal jaren was ik het boek The Return of the Divine Sophia van Tricia McCannon aan het lezen en kwam daarin een heel hoofdstuk tegen over de verloren, Hebreeuwse Godin Asherah! Ik had het dus toch niet verkeerd verstaan! Asherah was de Godin die naast Jehovah of God stond en gelijkwaardig aan Hem geacht werd. Samen creëerden zij hemel en aarde. Asherah had als symbool de Levensboom, een symbool dat erg belangrijk is in mijn leven. Er werden bepaalde bomen geplant ter ere van Haar en die werden aanbeden. Ik wist niet wat ik las!

Zelf heb ik God/Godin ervaren als een kracht of energie waar alles en iedereen van gemaakt is. Ik zie God als Licht en Godin als De Leegte die alles omvat en waarin alles in potentie al aanwezig is. Ik zie Hen dus niet als menselijke beelden, maar als iets wat ons ver te boven rijst. Tenzij je een directe, spirituele ervaring hebt, kunnen wij dit niet begrijpen. Ik zie de verschillende goden en godinnen in de verschillende culturen als menselijke Archetypes die we allemaal delen.

Wij hebben bepaalde eigenschappen en activiteiten vrouwelijk genoemd en andere mannelijk, maar er is uiteindelijk maar één energie waaruit wij allemaal bestaan. We hebben Licht en Schaduw, zodat we alles wat ertussen in zit kunnen creëren. Iedere man/vrouw/persoon/dier/plant/steen bevat de energie die of het bewustzijn dat verbonden is met God/Godin/De Bron. We zijn allemaal gelijkwaardig en mogen kiezen welke eigenschappen en activiteiten we laten zien.

Ik vertel er iets meer over in mijn video over overdenkingen en decks over de Godin:



Wat is jouw visie op God/Godin/De Bron?

dinsdag 16 juli 2024

Review van We zijn God niet

 


Ik ontving 'We zijn God niet' van uitgeverij Lannoo Campus. In dit boek pleiten Myrrhe van Spronsen en Jim van Os voor meer samenwerking tussen behandelaar en patiënt in de ggz. Zowel de behandelaar als de patiënt heeft zijn eigen ervaring en het is belangrijk om dit mee te nemen in de behandeling. 

Psychische klachten zijn vaak heel ingrijpend en intens. Omdat het binnenin je hoofd afspeelt is het vaak heel moeilijk om er met anderen over te praten. Als een ander geen depressie, angst of psychose heeft meegemaakt is het moeilijk om er woorden aan te geven. Daarom is het belangrijk om ervaringsdeskundigen in de ggz te hebben.

De context waarbinnen de klachten ontstaan is ook belangrijk. Alles wat je hebt meegemaakt in het leven speelt mee bij een psychische kwetsbaarheid. Omdat bijna alle mensen moeilijke dingen meemaken en daar op een bepaalde manier op reageren zijn psychische klachten vrij normaal. Het betekent dat je een mens bent. Kwetsbaarheid geldt niet voor een aparte categorie mensen.

De schrijvers pleiten voor meer cocreatie in de ggz. Omdat bijna 20% van de mensen ooit te maken krijgt met psychische klachten en er maar 8% geholpen kunnen worden in een een-op-een-traject zou het beter zijn in groepen te werken. De emotionele band die je aangaat met de behandelaar en andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten is het belangrijkste in een hersteltraject.

Het is ook belangrijk om het zelfherstellende vermogen van patiënten aan te spreken. Iedereen heeft dit vermogen, maar mensen mogen op dit moment nog niet kiezen welke behandeling ze graag willen hebben. Er wordt nu nog vooral ingezet op medicatie en therapieën die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Symptoombestrijding lijkt belangrijker te zijn dan een manier van leven vinden die past bij de patiënt. De schrijvers spreken van het 'goede leven' en 'je ding kunnen doen', wat misschien wat vaag klinkt, maar waar iedereen wel een eigen idee van heeft.

Het boek is interessant voor professionals in de zorg, maar kan ook interessant zijn als jij te maken hebt gehad met psychische klachten. Een nadeel van dit boek kan zijn dat er veel jargon en academische taal gebruikt wordt, waardoor het mogelijk minder makkelijk te lezen is als je niet hoogopgeleid bent.

'We zijn God niet' is nu beschikbaar in de MiniSpiriBieb en je vindt het boek ook in de openbare bibliotheek.

vrijdag 12 juli 2024

Review van Kijken door de ogen van een ander

 


Ik las deze week Kijken door de ogen van een ander, De Japanse kunst van Compassie van Erin Niimi Longhurst. Erin heeft een Britse vader en een Japanse moeder en heeft van beide culturen wat meegekregen. Ze schrijft in dit boek hoe de Japanners omgaan met elkaar en hun omgeving en dat is heel anders dan hoe wij Nederlanders daarmee omgaan.

Hier zijn mensen vooral op zichzelf en hun eigen familie en vrienden gericht. Als we iets doen voor een ander zijn we vaak toch bezig met: wat haal ik er zelf uit? We verwachten een complimentje of bedankje als we iets aardigs doen.

De Japanners leren om van de ander uit te gaan. Hoe kun je iemand anders blij maken, ook als dit een vreemde is? De hele Japanse maatschappij is hierop gericht. Ook zorgen Japanners heel goed voor hun omgeving. Ze laten alles schoon en opgeruimd achter en dit wordt hen al op de kleuterschool geleerd.

Wij kunnen daar nog heel veel van leren! Veel van wat in dit boek staat is direct toepasbaar. Je huis opgeruimd en netjes houden, niet alleen zorgen dat je familie of vrienden een leuke dag hebben, maar ook eens glimlachen naar een vreemde of hun koffie voor ze betalen. 

Er staan verschillende praktische tips in dit boek, maar ook recepten en hoe je een kraanvogel vouwt. Je krijgt daardoor een klein inkijkje in het Japanse leven, wat het boek heel interessant maakt. Om meer compassie te tonen op de Japanse manier zullen we wel onze hele manier van kijken naar de wereld moeten aanpassen, wat natuurlijk niet in één dag te doen is. 

Over je perspectief verschuiven schreef ik gisteren deze blog. Misschien vind je dat ook interessant.

Het boek 'Kijken door de ogen van een ander' zal binnenkort beschikbaar zijn in de MiniSpiriBieb in Winsum. Het boek is ook beschikbaar in de openbare bibliotheek.

donderdag 11 juli 2024

De Gehangene: verschuif je perspectief

 


Elk jaar kies ik een tarotkaart - uit de Grote of Kleine Arcana - bewust uit waarmee ik een jaarlang wil werken. In 2024 is dit de Gehangene. Ik heb deze kaart gekozen, omdat ik wilde leren me meer over te geven aan mijn intuïtie en mijn gevoel te volgen, in plaats van alles te beredeneren vanuit mijn ratio. Ik heb namelijk gemerkt in de afgelopen jaren dat mijn ego graag wil bepalen hoe dingen gaan, maar dat mijn ziel een veel beter plan heeft dat ik niet zelf kan bedenken.

De Gehangene leert mij om mijn perspectief te verschuiven naar: wat kan ik leren uit deze situatie? Hoe zou het ook anders kunnen? Vaak zitten we zo vast in hoe we het gewend zijn en hoe we het altijd gedaan hebben. 

Een voorbeeld uit mijn eigen leven is dat ik heel lang op zoek geweest ben naar een betaalde baan buitenshuis, omdat ik dacht dat dat het hoogst haalbare was, maar buitenshuis werken past helemaal niet bij mij. Ik ben graag thuis in mijn eigen omgeving en ik lees graag zo intuïtief mogelijk. Dat betekent vandaag dat ik een blog en vlog maak, maar dat ik morgen waarschijnlijk rust moet nemen. De vrijheid om te doen wat mijn gevoel zegt is heel belangrijk voor mij. Als ik dat volg, kom ik vanzelf uit bij wat mijn ziel wil uitdrukken op dit moment.

Als je moeite hebt om je perspectief te verschuiven in een moeilijke of uitdagende situatie, denk dan eens aan iemand in je omgeving die goed is in relativeren. Welke oplossingen zou diegene zien? Hoeveel oplossingen kun je bedenken hoe onwaarschijnlijk ze ook lijken? 

Vaak helpt het ook om er eens een nachtje over te slapen en de situatie eerst even te laten rusten. Tijd en geduld zijn een groot goed, wat ook uitgedrukt wordt in de Gehangene kaart. Je bevindt je soms in situaties die onoplosbaar lijken, maar uiteindelijk is er altijd een uitweg. Of je leert er iets van of je verandert je omstandigheden.

Hoe kijk jij aan tegen de Gehangene? Laat het me hieronder weten!

Bekijk ook mijn video in de serie Top Tarot Trumps op Youtube:



dinsdag 9 juli 2024

Hoe vind je je levensdoel?

 


Wat is de zin van het leven en hoe vind je je eigen levensdoel? Ik denk er al over na sinds mijn 11e en heb nu op mijn 43e eindelijk het gevoel dat ik een paar antwoorden heb gevonden. Tot mijn elfde vermaakte ik me prima, vaak in mijn eentje, met lezen en knutselen. Ik vond het gewoon leuk om te doen, dus deed ik het. Zo simpel was het. Vanaf mijn elfde ongeveer begon ik wat meer om me heen te kijken en leken andere kinderen het raar te vinden dat ik zoveel tijd in mijn eentje doorbracht. Het leek er vooral om te gaan om sociaal te zijn en veel samen te spelen.

Vanaf toen probeerde ik ook zo 'normaal' en 'sociaal' mogelijk te zijn en las en knutselde ik steeds minder. Ik richtte me ook vooral op school en wat voor werk ik later zou gaan doen: lesgeven had ik bedacht. Eenmaal als docent Frans bleek lesgeven en vooral orde houden totaal niet bij mij te passen. Ik belandde met een burnout thuis op de bank. 

Het eerste wat ik toen dacht was: ik wil graag weer iets creatiefs doen. Vervolgens heb ik vanalles uitgeprobeerd: kleuren voor volwassenen, mandala's tekenen, sieraden maken, crystal grids leggen, vilten. Als het het maar creatief was, dan probeerde ik het uit. Vaak had ik veel plezier tijdens het creëren, maar viel het resultaat een beetje tegen. Ook kreeg ik niet veel bevestiging van anderen dat ik goed bezig was. Zij waren weer met hele andere dingen bezig.

Dat is dus vooral mijn tip: richt je op zoveel mogelijk dingen uitproberen die jou leuk, interessant of spannend lijken. Richt je daarbij op de activiteit zelf en kijk minder naar het resultaat. Probeer ook niet stil te staan bij wat anderen ervan vinden. Daar gaat het niet om, het gaan alleen om jou en wat jij fijn vindt om te doen.



Na een aantal jaren een webshop met handgemaakte sieraden te hebben gehad, begon het te kriebelen dat ik weer wat anders uit wilde proberen. Ik had behoefte om te praten over mijn persoonlijke proces van terugkerende depressies naar mentale gezondheid, zoals je kunt lezen in mijn boek 'Dit is niet wie ik ben'. Dit bleek een schot in de roos! Ik had vroeger nooit bedacht dat ik schrijver wilde worden, maar het bleek dat ik schrijven heel leuk vind!

Ook had ik als goed voornemen voor 2024 dat ik meer wilde lezen en dan vooral meer fictie. Ik ben daar ook over gaan delen op social media en mijn andere blog Geeske Hogenhuis. Vroeger had ik nooit kunnen bedenken dat ik nog eens iets met boeken lezen zou kunnen doen dat ook interessant voor anderen is. Nu begin ik mijn eigen minibieb en kan ik mijn liefde voor (non-fictie)boeken eindelijk delen met anderen.

Doe dus iets wat jou leuk lijkt en maak je iets minder druk om wat het voor anderen oplevert. Uiteindelijk kom je dan uit bij wat bij jou past en wat je ook nog eens kunt delen met anderen. Het begint met kleine babystapjes en groeit dan steeds meer naar iets wat een volwaardige invulling van je leven kan zijn. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van je levensdoel? De boeken en kaartendecks van Rebecca Campbell zijn dan een aanrader, zoals het boek 'Starseed: je ware kosmische aard en zielsmissie leven als sterrenkind' of het kaartendeck 'Verlicht je geest'. Beiden komen in de Mini Spiri Bieb. Bekijk ook de video waarin ik meer vertel over de boeken en decks van Rebecca Campbell.



donderdag 4 juli 2024

Waarom ik graag spirituele boeken lees

 



De afgelopen jaren heb ik heel veel non-fictieboeken gelezen over spiritualiteit, levensbeschouwing en psychologie. Dit jaar ben ik weer begonnen meer fictie te lezen, maar de jaren hiervoor las ik meestal non-fictie. Elke keer als ik een spiritueel boek of een ervaringsverhaal van iemand lees, klikt er iets in mij. Ik krijg er een bepaald warm gevoel bij.

Bij non-fictieboeken weet je dat je iets leest wat echt gebeurd is en als iemand anders iets kan doen, kan jij het ook! Vaak brengt zo'n boek bij mij een verandering teweeg in mijn overtuigingen. Ik leer dat je iets ook op een nieuwe of andere manier kan doen. 

Het is natuurlijk wel zaak om de inzichten die je hebt opgedaan ook toe te passen in je dagelijkse leven. Soms is dat wel een uitdaging, omdat je brein zo ingesteld is op hoe je altijd al dacht en je gedroeg. Je moet bewust verandering aanbrengen en dat kost tijd. Geef jezelf daarom ook die ruimte.

Gisteren las ik in Landlijnen van Raynor Winn: "Boeken veranderen geen levens. Ze kunnen je manier van denken veranderen, maar je hebt zelf je leven veranderd. Je stond open voor de invloed van het boek en daarna heb je besloten dat je je leven wilde veranderen. De kracht zit altijd in jezelf, het boek heeft alleen maar de deur opengezet."

Het idee dat als je je overtuigingen verandert, je ook je hele persoonlijke leven en wereldvisie verandert heeft iets heel verslavends en daarom blijf ik boeken lezen over spiritualiteit en psychologie. Ik wil zoveel mogelijk lezen en leren van anderen. Iedereen heeft een uniek perspectief, dus je kunt van iedereen wel iets leren. Superinteressant toch?

Bekijk vandaag in deze video alle 14 non-fictieboeken die ik las in 2024 tot nu toe: 



maandag 1 juli 2024

Een spirituele minibieb beginnen

 


Hallo, ik ben Geeske! Elke keer als ik een interessant boek over spiritualiteit, levensbeschouwing of filosofie lees, wil ik de inzichten die ik opdoe zo graag delen met anderen. In mijn zoektocht naar interessante onderwerpen vind ik vaak boeken die niet verkrijgbaar zijn in de openbare bibliotheek. Vaak zijn het boeken van Amerikaanse of Britse schrijvers en moet ik de boeken kopen. Graag deel ik de boeken daarna met jou in mijn nieuw te maken Mini Spiri Bieb in Winsum, Groningen. Ik ben nog op zoek naar een geschikt kastje, maar de boeken zijn er al.

Hier op de blog zal ik schrijven over de spirituele boeken die ik lees en die ofwel in mijn Mini Spiri Bieb beschikbaar zullen komen of die je in de openbare of online bibliotheek kunt lenen. Ik deel ook graag spirituele inzichten die ik zelf opdoe in het dagelijkse leven. 

Ook had ik al een tijd een idee voor een aan te leggen bibliotheek van tarot- en orakelkaarten die je zou kunnen lenen. Ik verzamel en gebruik zelf vaak deze kaarten en wil ze ook graag met jou delen. Op youtube zal ik laten zien welke decks in de minibieb komen en welke ik voor mezelf gebruik. 

Heb jij nog spirituele boeken over die je wilt doneren voor de Mini Spiri Bieb? Leuk! Dan mag je me mailen op minispiribieb@gmail.com. Heb jij nog tips hoe ik aan een weerbestendig kastje met glazen deurtjes kom? Dan lees ik het ook graag hieronder of in een mail.

In deze video kun je voorbeelden zien van boeken en kaartensets die in de Mini Spiri Bieb komen. Je kunt me ook volgen op Youtube:



De Toren: crisis of bevrijding?

  De tarotkaart de Toren is één van mijn minst favoriete kaarten uit het hele deck. Dat komt waarschijnlijk door hoe ik geleerd heb de kaart...